Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 5 maja 2015

Kluseczki ryżowe z żurawiną

 Pyszne, zdrowe i słodkie kluseczki na bazie brązowego ryżu to świetna propozycja na słodki podwieczorek czy leniwe śniadanie. Polecam!

Kluseczki ryżowe z żurawiną




Składniki na ok. 10 klusek:

·         100 g brązowego ryżu
·         garść suszonej żurawiny
·         łyżka zmielonego siemienia lnianego
·         jajko
·         łyżka brązowego cukru
·         olej rzepakowy do smażenia
·         cukier puder do posypania
·         duża garść zmielonych orzechów włoskich do panierowania

Ryż gotujemy do miękkości. Do przestudzonego ryżu dodajemy jedno jajko, drobno posiekaną żurawinę, siemię lniane, brązowy cukier- całość dobrze mieszamy. Z masy ryżowej formujemy albo kulki, albo łezki, które następnie panierujemy w orzechach włoskich. Kluseczki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!


 

1 komentarz:

  1. Nie znam tych kluseczek.
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń