sobota, 2 maja 2015

Rzodkiewkowo-jaglana tarta z botwinką



 Pyszny, lekki, zdrowy i wiosenny pomysł na szybki obiad. Rzodkiewka występuje tu w podwójnej roli- różowe korzenie stanowią dodatek do jaglanego spodu tarty, natomiast liście bazę pysznego pesto, z którym podamy naszą zapiekankę. Aromatyczne danie zachwyci niejednego smakosza. Polecam!

 Rzodkiewkowo-jaglana tarta z botwinką 


 
Spód z kaszy jaglanej:
·         200  g  kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
·         garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni
·         2 jajka
·         łyżka masła klarowanego
·         pęczek rzodkiewek
·         łyżka octu balsamicznego
·         sól, pieprz
·         masło do wysmarowania formy
·         bułka tarta- opcjonalnie

Naczynie do tarty (średnica 22 cm)  smarujemy masłem. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przekładamy do blendera, dodajemy rzodkiewki, pestki dyni, łyżkę masła, jajka, sól i pieprz do smaku oraz ocet balsamiczny. Całość dokładnie blendujemy. Powstałą masą wylepiamy dno i boki tarty- palce możemy lekko oprószyć bułką tartą, żeby nie kleiły się do masy.
Spód podpiekamy ok. 10 minut, tmp. 180 stopni termoobieg.
FARSZ:
·         pęczek botwinki
·         100 g sera królewskiego wędzonego w plastrach
·         łyżka miodu
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         sól, pieprz
·         2 łyżki oleju

Botwinkę drobno siekamy- zarówno młode buraczki, jak i liście. Na podpieczonym cieście układamy plastry sera. Na serze wykładamy posiekaną botwinkę. Całość skrapiamy olejem, miodem, octem balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30 minut temp. 200 stopni, termoobieg. Podajemy z pesto na bazie liści rzodkiewki. 

pesto:
·         liście z 2 pęczków rzodkiewki
·         2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
·         sól
·         pieprz
·         olej spod suszonych pomidorów- do uzyskania pożądanej konsystencji pesto
·         garść sera dziugas startego na tarce o dużych oczkach
·         ząbek czosnku
·         łyżeczka miodu
·         łyżka octu balsamicznego

W blenderze miksujemy na gładkie pesto liście rzodkiewki, orzeszki, ser dziugas oraz czosnek. Stopniowo dodajemy olej spod suszonych pomidorów. Dosmaczamy solą, pieprzem miodem i octem balsamicznym.




2 komentarze:

  1. świetna ta tarta, na pewno zdrowa i nietypowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie lubię takich tart.
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń