Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 26 maja 2015

Słodkie rogaliki krucho-drożdżowe z serem feta z nutą ziół prowansalskich - śniadanie w 30 minut

Rogaliki przygotowałam z myślą o mojej mamie. Były słodką poranną  niespodzianką na Dzień Matki. A że święto przypada akurat w środku pracowitego tygodnia, przepis musiał być szybki i mało kłopotliwy. Pomysł na tę małą słodkość sprawdził się idealnie. :) 

 Słodkie rogaliki krucho-drożdżowe z serem feta z nutą ziół prowansalskich 


Składniki (16 rogalików):
·         25 g świeżych drożdży,
·        ok.  2  kopiaste szklanki mąki pszennej,
·         50 g śmietany 18%,
·         100 g schłodzonego masła,
·         1 duże  żółtko,
·          niepełne 3/4 szklanki drobnego cukru,
Masa serowa:
·         250 g serka twarogowego kremowego
·         100 g sera typu feta z ziołami prowansalskimi
·        1/4 szklanki domowego cukru waniliowego
Farsz:
·         2 jabłka
·         1 łodyga rabarbaru
·         cukier waniliowy do smaku
·         1 łyżka bułki tartej

dodatkowo:
·         jajko do posmarowania
·         cukier puder do posypania

1. Nadzienie- jabłka i rabarbar  kroimy w małą kostkę i przekładamy do garnka o szerokim dnie. Dzięki tym zabiegom owoce z rabarbarem szybko zmiękną. Chwilę prużymy na niedużym ogniu. Doprawiamy cukrem waniliowym i zagęszczamy bułką tartą.

2 . Kiedy jabłka z rabarbarem się duszą, przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od masy serowej- dokładnie blendujemy serek kremowy z fetą z ziołami prowansalskimi i cukrem waniliowym.
3. Drożdże kruszymy i rozrabiamy w śmietanie. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy śmietanę z drożdżami, cukier  i  połowę masy serowej. Zagniatamy jednolite ciasto- co dzieje się błyskawicznie
4. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt smarujemy pozostałą masą serową. Na końcu krótszego boku układamy łyżeczkę farszu jabłkowo-rabarbarowego. Zawijamy nadając kształt rogala. Rogaliki smarujemy jajkiem. Układamy na blaszkach  wyłożonych papierem do pieczenia.
5. Pieczmy na złoty kolor   temp. 200 stopni-  ok. 15-20 minut.  Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!



4 komentarze: