Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 20 czerwca 2015

Lekki torcik truskawkowo- kokosowy- bez pieczenia

 Zapraszam na deser idealny w upalne dni- torcik na zimno, bez pieczenia. Przygotowany w wersji dla alergików- na mleku ryżowym, mleczku kokosowym i dużej ilości pysznych truskawek. Polecam!


Lekki torcik truskawkowo- kokosowy- bez pieczenia

 Spód:

·         4 wafle ryżowe
·         150 g orzeszków ziemnych
·         2 łyżki puree daktylowego

Orzeszki  blendujemy z puree daktylowym. Składników nie musimy zblendować na gładką masę- wręcz przeciwnie, lepiej jeśli pozostaną większe kawałki orzeszków. Dodajemy pokruszone wafle i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy na dno tortownicy o średnicy 17-18 cm. Całość dociskamy łyżką i  wygładzamy.

Mleczna galaretka:
·         1 szklanka  mleka ryżowego z migdałami bio
·         400 ml  mleczka kokosowego
·         3 łyżki ksylitolu/ lub jeśli wolicie cukru waniliowego
·         2 łyżki żelatyny
·         łyżka ekstraktu waniliowego

Zimnym mlekiem zalewamy żelatynę- dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby  żelatyna ładnie napęczniała. Całość lekko podgrzewamy, żeby żelatyna się rozpuściła.  Rozpuszczoną żelatynę z mlekiem dodajemy do mleczka kokosowego, dodajemy ksylitol/ cukier  i dokładnie mieszamy. Następnie masę przelewamy  przez gęste sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Dodajemy ekstrakt waniliowy.

Warstwa truskawkowa:
·         0,5 kg truskawek
·         2  łyżki żelatyny + ok.  pół szklanki wody
·         3 łyżki ksylitolu/ cukru waniliowego


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z ksylitolem , dodajemy tężejącą żelatynę, dobrze mieszamy. Dodajemy połowę masy mlecznej.

Masę truskawkową przelewamy na spód i wstawiamy do lodówki, żeby stężała. Kiedy masa stężeje, wylewamy pozostałą masę mleczną i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego!








 

Deser możemy zaserwować w wersji mini.  Możemy również obie masy ze sobą połączyć i przygotować babeczki jednokolorowe. 




5 komentarzy:

  1. O ja nie mogę.. ale świetny! Nie dość że przepis rewelacyjny, to w centrum są ukochane truskawki i jeszcze super wygląda! Koniecznie wypróbuje, bo ciacho świetne.
    Zapraszam do siebie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :))) . Z chęcią do Ciebie zajrzę - pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Strasznie fajny torcik, bardzo mi się podoba - samo zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń