piątek, 12 czerwca 2015

Proste ciasto ucierane z zatopionymi truskawkami i szybkimi kremami - budyniowym i serkowym

Sezon truskawkowy w pełni, więc na blogu muszą pojawić się proste i szybkie ciasta z tymi owocami w roli głównej. Dziś będzie to proste ciasto ucierane- bardzo delikatne, puszyste i wilgotne jednocześnie. Podczas pieczenia truskawki zatapiają się w cieście i po wystudzeniu i porcjowaniu ciasta pięknie się prezentują tworząc dolną warstwę ciasta. Polecam! 

 Proste ciasto ucierane z zatopionymi truskawkami i szybkimi kremami - budyniowym i serkowym


 Składniki:
·  7 - jajek
tyle ile ważą jajka ( w skorupkach):
 - masła
- mąki
- cukru
·  2 łyżeczki  proszku do pieczenia
·  skórka z cytryny
·  truskawki- ile zabierze forma

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy skórkę cytrynową oraz naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (25 x35 cm) . Na cieście układamy truskawki i pieczemy 80-90 minut- do tzw. suchego patyczka, temp. 180-190 stopni termoobieg. Ciasto studzimy.
krem serkowy:
·        500 g gęstego serka waniliowego homogenizowanego
·        250 g serka mascarpone
·        3 łyżki cukru pudru
Składniki kremu ucieramy na gładką masę.

Krem waniliowy:
·         0,5 l mleka
·         3/4 szklanki cukru
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1 łyżka mąki pszennej
·         2 żółtka
·         200 g miękkiego masła
·         łyżka ekstraktu waniliowego

1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka przelewamy masę mączno-jajeczną. Cały czas mieszamy- najlepiej miotełką na małym ogniu, aż powstanie nam gładki, gęsty budyń.  Budyń studzimy. Masło dokładnie ucieramy. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń. Dodajemy ekstrakt waniliowy - dobrze mieszamy.

Na wystudzonym cieście układamy naprzemiennie obok siebie łyżkę masy serkowej i łyżkę masy budyniowej. Całość delikatnie wygładzamy i posypujemy ulubioną  lekko posiekaną czekoladą. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!








Milion Smaków Truskawek - druga edycja

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ucierańce. Nie raz ratowały mi skórę, gdy goście zapowiedzieli się chwile przed przyjściem, a ja nie miałam czym ich poczęstować. Ciasto ucierane jest szybkie, sprawdza się zawsze, jest smaczne :) Ekstra sprawa :) no i ten wspaniały krem :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację- ucierane ciasta nie dość, że są smaczne, to jeszcze błyskawiczne w przygotowaniu i tanie :) . Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń