wtorek, 14 lipca 2015

Brązowy ryż ze szpinakowym sosem a la pesto i wędzonym twarogiem



 Pyszny wegetariański obiad, którego przygotowanie zajmuje tyle, ile wynosi czas gotowania ryżu. Szczerze polecam.
 

Brązowy ryż ze szpinakowym sosem a la pesto i wędzonym twarogiem 


 Składniki:
·         200 g brązowego ryżu naturalnego
·         250 g szpinaku
·         2-3 garście orzeszków ziemnych
·         łyżka miodu
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         ząbek czosnku
·         sól
·         pieprz
·         olej rzepakowy
·         100 g sera twarogowego wędzonego

Ryż zalewamy 2,5 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Szpinak blendujemy z orzeszkami ziemnymi uprażonymi na suchej patelni, czosnkiem, octem i miodem. Cały czas blendując dolewamy stopniowo olej do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż łączymy z sosem. Dodajemy pokruszony twaróg. Smacznego!




1 komentarz: