A w wolnej chwili zapraszam do lektury artykułu poświęconego bezom- jest w nim kilka przydatnych porad i ciekawe pomysły na wykorzystanie bezy w owocowych ciastach :) - link .
Rolada bezowa z borówkami
Na bezę:
·
5 białek w temp. pokojowej
·
280 g cukru
·
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
·
łyżka ekstraktu waniliowego
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec
stopniowo cukier wymieszamy z mąką oraz ekstrakt waniliowy. Bezę przekładamy na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia- równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy ok.
25 minut, temp. 150 stopni.
Kiedy beza przestygnie, przekładamy ją na papier do
pieczenia posypany cukrem pudrem- górą do dołu. Zdejmujemy papier na którym się
piekła.
Nadzienie:
400 g borówek
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
330 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
1 łyżka żelatyny + 5 łyżek gorącej wody
sok z cytryny
Kremówkę ubijamy na puszysto z 1 łyżką cukru pudru.
Mascarpone ucieramy z rozpuszczoną nad kąpielą wodną białą
czekoladą i ekstraktem waniliowym. Do serka dodajemy partiami ubitą śmietankę. Pod
koniec dodajemy sok z cytryny i lekko
przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Masę odstawiamy na chwilkę
do lodówki, lekko tężejącą rozprowadzamy na bezie. Układamy borówki. Za pomocą
papieru zawijamy roladę wzdłuż krótszego boku i wkładamy do lodówki na co
najmniej godzinę. Gotową roladę dekorujemy borówkami i listkami mięty.
Ta rolada po prostu musi być pyszna! :)
OdpowiedzUsuń