wtorek, 7 lipca 2015

Ciastka francuskie z tostera- czyli tosty z ciasta francuskiego - wersja wytrawna i deserowa

 Upieczenie ciasta francuskiego w tosterze/ opiekaczu do sandwichy to świetny pomysł na przyśpieszenie sobie pracy w kuchni, jak również oszczędność prądu. Wykorzystuję ten patent, kiedy zostaną mi resztki ciasta francuskiego z innego kucharzenia. W kuchni staram się niczego nie wyrzucać, więc resztki ciasta przechowuję w lodówce i wykorzystuję je następnego dnia jako bazę pysznego i błyskawicznego śniadania. Nie muszę nagrzewać całego piekarnika, wystarczy mi zwykły toster, 10-15 minut i pyszne śniadanie gotowe. Do środka możemy włożyć co tylko dusza zapragnie. Dziś zapraszam na moje dwie propozycje- jedną wytrawną i drugą dla tych, którzy wolą śniadania na słodko. Polecam!

 Ciastka francuskie z tostera- czyli tosty z ciasta francuskiego - wersja wytrawna i deserowa




Składniki na 2 tosty
·         ok. 1/3 opakowania  ciasta francuskiego tzn. 125 g
Na słono:
·         garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
·         ząbek czosnku
·         pęczek listków bazylii
·         łyżeczka miodu
·         łyżeczka octu balsamicznego
·         sól
·         olej
·         2 łyżki  twarogu wędzonego solankowego
·         2 plasterki dobrej wiejskiej szynki
Na słodko:
·         2 łyżeczki gęstego serka waniliowego
·         łyżka cappuccino
·         2 duże truskawki

Na 2 tosty:
Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kwadraty- wielkością powinny odpowiadać wielkości naszego tostera-opiekacza. 
Ugotowaną fasolkę belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem- cały czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dwa spodnie plastry ciasta smarujemy sosem z fasolki. Układamy po plasterku szynki. Na szynce rozkruszamy twaróg. Brzegi spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie wodą. Przykrywamy je górnymi kwadratami z ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi. Przekładamy do opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.

W wersji na słodko- serek ucieramy z cappuccino. Masą smarujemy dolne kwadraty ciasta. Układamy pokrojone w plasterki truskawki. Brzegi spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie wodą. Przykrywamy je górnymi kwadratami z ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi. Przekładamy do opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.

 Smacznego!



Ciastka w wersji wytrawnej
ciastka w wersji na słodko


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz