niedziela, 19 lipca 2015

Kokosanki - bez pieczenia



 Zapraszam na pyszny, zdrowy i co ważne błyskawiczny deser. Kokosanki bez pieczenia sprawdzą się idealnie na upalne dni. Schłodzone smakują wybornie i z czystym sumieniem możemy zaserwować je najmłodszym. Zdrowe słodkości przygotowane są bowiem na ksylitolu- cukrze brzozowym i mleku roślinnym (co jest istotne dla osób uczulonych na nabiał). Polecam!

Kokosanki - bez pieczenia

 Składniki:
·         1/2  szklanki mleka ryżowego
·         1/2 szklanki cukru brzozowego
·         200 g wiórek kokosowych
·         łyżka esencji waniliowej
·        8 łyżek mleka kokosowego
·        łyżka kakao
·        czubata łyżka masła orzechowego

Mleko zagotowujemy z cukrem brzozowym. Chwilę gotujemy, aż płyn zbrązowieje- skarmelizuje się. Dosypujemy kokos. Dokładnie mieszamy i podlewamy mleczkiem kokosowym. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy masło orzechowe, do drugiej kakao. Dokładnie mieszamy. Z obu mas formujemy małe kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego i układamy je w małych papilotkach. Podajemy lekko schłodzone. Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz