piątek, 17 lipca 2015

Makaron w sosie cukiniowo- pomidorowym



 Makaron w letnim wydaniu- z młodą cukinią, malinowymi pomidorami i wiejską kiełbaską. Polecam!

Makaron w sosie cukiniowo- pomidorowym



Składniki:
·         250 g makaronu muszelki z pszenicy durum - trójkolorowy
·         1 cukinia
·         250 g kiełbasy wiejskiej
·         2 pomidory malinowe obrane ze skórki i wyfiletowane
·         kilka łyżek oleju rzepakowego
·         ząbek czosnku
·         sól
·         pieprz
·         łyżka octu balsamicznego
·         łyżka sosu sojowego
·         kilka suszonych pomidorów
·         3 ogórki małosolne
·         2 łyżki pesto
·         świeża bazylia

Cukinię i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i smażymy aż straci swoją surowość. Pod koniec dodajemy drobno posiekane pomidory. Gotujemy aż odparuje nadmiar płynu. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go pesto, solą, octem balsamicznym, sosem sojowym i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Przekładamy do sosu z odrobiną wody spod gotowania. Dodajemy kilka pokrojonych w kostkę pomidorów suszonych i ogórków małosolnych. Dokładnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz