sobota, 11 lipca 2015

Śniadaniowo-deserowy pucharek z jeżynami w 5 minut



 Kiedy nie mamcie zbyt dużo czasu, a najdzie Was ochota na coś słodkiego, pożywnego i zdrowego, ten deser sprawdzi się idealnie. Jego bazą są błyskawiczne płatki ryżowe oraz jeżyny- poza sezonem możemy użyć mrożonych owoców lub zastąpić jeżyny np. malinami, truskawkami czy wiśniami. Robi się go błyskawicznie, pięknie się prezentuje i już samym wyglądem zachęca do jedzenia. Takie pucharki to również dobry pomysł na ekspresowe śniadanie. Polecam!

 Śniadaniowo-deserowy pucharek z jeżynami  w 5 minut


 
Składniki (2 porcje):
·         2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
·         2 szklanki mleka
·         2-3 łyżki cukru waniliowego
·         łyżka kakao
·         4 łyżki masy kajmakowej
·         ok. 300 -400 g jeżyn lub innych owoców jagodowych
·         cukier do smaku
·         szczypta soli

Mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy ok. 2 minut na niedużym płomieniu cały czas  mieszając. Dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli- dokładnie mieszamy. Płatki ryżowe dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki masy kajmakowej.
Jeżyny zagotowujemy. Kiedy puszczą sok dosładzamy do smaku cukrem.
Do 2 pucharków wykładamy warstwę kakaową płatków ryżowych, następnie warstwę kajmakową. Następnie dużą porcję jeżyn.  Kolejno-  warstwę kajmakową- warstwę kakaową- po łyżeczce masy kajmakowej- na sam koniec dużą porcję jeżyn. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Z masą kajmakową? To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej. rozkoszny ten Twój pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka cieknie na taki deserek, bardzo ładnie podany :)

    OdpowiedzUsuń