Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 22 sierpnia 2015

Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy



 Pyszny ucieraniec na mleczku kokosowym z sezonowymi owocami zwieńczonymi chrupiącymi nerkowcami w domowym karmelu - to prosty, ale jednocześnie elegancki deser. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Doskonale komponuje się z soczystymi śliwkami i nektarynkami. Owoce pokrojone w niedużą kostkę ładnie utrzymają się na wierzchu ciasta i po upieczeniu utworzą piękną, intensywnie kolorową mozaikę. Całość polecam podać nieco mniej klasycznie (choć w wersji na szybko placek wystarczy posypać cukrem pudrem) - z krokantem na bazie nerkowców. Chrupiący, słodki dodatek będzie idealnym zwieńczeniem tego letniego ciasta. Polecam!

 Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy 

 Na  ciasto:

·         2,5 szklanki mąki pszennej

·         1/2 szklanka mąki ziemniaczanej

·         2 łyżki cukru waniliowego

·         3 jajka

·         2  płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

·         400 ml  mleczka kokosowego

·         150 g masła

·         1,5 szklanki cukru
·      ok.   3 nektarynki
·         ok. 500 g śliwek + łyżka mąki pszennej

Krokant orzechowy:
·         2 łyżki masła
·         szklanka cukru
·         180 g orzechów nerkowca


Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Stopniowo dodajemy mleczko kokosowe - całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do formy  wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (35 x 24 cm). Na wierzchu układamy owoce pokrojone w kostkę i  obsypane łyżką mąki.  Pieczemy ok. 75  minut, temp. 180 stopni, termoobieg.

Krokant:
Na patelni topimy masło, zasypujemy cukrem i czekamy aż cukier się skarmelizuje- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć patelnią. Kiedy karmel będzie miał barwę złoto- brązową, dodajemy orzechy i mieszamy, żeby dokładnie pokryły się karmelem. Przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia. Odstawiamy na chwilę, żeby karmel zastygł. Wystudzony krokant  kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi wystudzone ciasto. Smacznego!


3 komentarze:

  1. ciasto idealne na weekendową rozpustę :)
    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie. Jeśli znajdę chwilkę czasu na kucharzenie z chęcią się przyłączę :) . Pozdrawiam.

      Usuń