Dziś solidna porcja witamin. W dzisiejszym przepisie królować będzie biała rzodkiew. Jest ona niskokaloryczna - 100 g to zaledwie 14 kalorii; bogata w witaminy - C, PP, witaminy z grupy B; sole mineralne- potas, sód, fosfor, wapń, żelazo, cynk, magnez; kwas foliowy, błonnik, białka i węglowodany. Jej wyrazisty, ostrawy smak idealnie komponuje się ze słodyczą brzoskwiń i pomidorów. Ostrość rzodkwi wspiera zaś charakterna rukola. Do tego lekki zbalansowany dressing i pyszna surówko gotowa. Doskonale sprawdzi się jako przekąska między posiłkami, jak też jako dodatek do obiadu- ryb czy mięs. Polecam!
Surówka z białej rzodkwi i brzoskwiń
Składniki:
·
2 średniej wielkości białe rzodkwie
·
100 g rukoli
·
1 pomidor
śliwkowy
·
2 duże brzoskwinie
·
kilka łyżek oliwy
·
łyżka octu jabłkowego
·
sól
·
pieprz
·
łyżeczka miodu
Rzodkiew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy rukolę i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidora i
brzoskwinie. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sos- dokładnie mieszamy ze
sobą kilka łyżek oliwy, ocet jabłkowy, miód, sól i pieprz. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz