Makaron z pszenicy durum w towarzystwie słodkich pomidorów malinowych, lekko ostrej rukoli i delikatnego sosu jogurtowego z nutą gałki muszkatołowej to zdecydowanie idealna propozycja na letni, wakacyjny obiad. Kiedy jest piękna pogoda, nikt nie ma ochoty stać w kuchni nad garnkami. Tym bardziej, że ostatnio wysokie temperatury skutecznie do tego zniechęcały. Na takie dni warto więc mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów na szybkie i lekkie dania. To przygotujecie w niecałe 15 minut- tyle ile potrzebujecie na ugotowanie makaronu. Polecam!
Makaron z rukolą i pomidorami malinowymi w jogurtowym sosie- obiad szybki,lekki i zdrowy
Składniki:
·
500 g makaronu kokardki z pszenicy durum
·
100 g rukoli
·
150 g twarogu
·
oliwa
Sos:
·
300 g gęstego jogurtu naturalnego
·
1/2 łyżeczki soli
·
1/4 łyżeczki pieprzu
·
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy
na sicie zimną wodą i przekładamy do miski.
Sos- jogurt doprawiamy solą, pieprzem i
gałką muszkatołową
Sos dodajemy do makaronu i mieszamy.
Dodajemy rukolę i ponownie całość mieszamy.
Na sam koniec dodajemy pokrojone w cząstki
lub kostkę pomidory malinowe oraz pokruszony twaróg i delikatnie mieszamy.
Przed podaniem całość skrapiamy delikatnie oliwą. Smacznego!
Fajny i szybki pomysł na sałatkę do obiadu ;) Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuń