czwartek, 13 sierpnia 2015

Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą



 Kilka łatwo dostępnych składników, sezonowe owoce i przepis na idealny deser gotowy. No dobrze, musimy jeszcze dorzucić troszkę cierpliwości - babka piecze się aż 70 minut - do momentu aż wbity w jej środek patyczek po wyjęciu będzie suchy. Warto jednak poczekać, gdyż efekt końcowy jest satysfakcjonujący. A jak pęknie w cieście prezentują się pomarańczowe punkciki brzoskwiń. Nic tylko zajadać. A jeszcze jedno ;) - polewa również jest zniewalająca. Pyszności :) . Zapraszam.

Babka z brzoskwiniami na maślance pod śliwkową polewą


Składniki:
·         4 szklanki mąki pszennej
·         1 szklanka maślanki
·         1,5 szklanki cukru
·         100 g masła
·         4 jajka
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         łyżka cukru waniliowego
·        2- 3 duże  brzoskwinie  + łyżeczka mąki
·         kilka śliwek
·         4  łyżki powideł

Jajka ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy naprzemiennie stopione, wystudzone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy maślankę i ponownie miksujemy. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy na babkę z kominem  (średnica 26-27 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 70 minut, temp. 180 stopni. Powidła  podgrzewamy w garnku, na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Polewą dekorujemy ciasto. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Właśnie takie ciasta uwielbiam. Są idealne do herbatki, kawy.
    Mniam ...

    OdpowiedzUsuń