Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 14 sierpnia 2015

Błyskawiczne racuszki z wafli ryżowych i śliwek

 Placuszki, których bazą są wafle ryżowe wieloziarniste, a smak wzbogacają pyszne i zdrowe śliwki, to fajny pomysł na szybkie śniadanie, słodką przekąskę czy podwieczorek. Przypieczony wierzch placuszków jest bardzo chrupiący i kryje w środku bardzo delikatne i lekko puszyste wnętrze. Racuszki możemy podać z jakimś owocowym sosem, jogurtem naturalnym, śmietanką czy najprościej i najszybciej - posypane jedynie cukrem pudrem. To co, skusicie się? 

 Błyskawiczne racuszki z wafli ryżowych i śliwek 

 Składniki:
·         opakowanie - 100 g (10 szt.) wafli ryżowych wieloziarnistych
·         2 jajka
·         4 łyżki cukru pudru
·         1,5 łyżki majonezu
·         pół łyżeczki proszku do pieczenia
·         5 średnich śliwek
·         olej do smażenia
·         cukier puder do posypania

Wafle kruszymy, dodajemy jajka, cukier, majonez  i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone w drobną kostkę śliwki i ponownie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
Z masy ryżowej formujemy dłońmi zwarte placuszki, które smażymy na oleju rzepakowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.  Smacznego!


3 komentarze:

  1. Super pomysł, jak dotąd jadłam wafle ryżowe solo a tutaj takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z majonezem?? serio?? i to na słodko, bomba :)

    OdpowiedzUsuń