niedziela, 2 sierpnia 2015

Ciasto na mące ryżowej z owocami i bezą bez białek i cukru

 Dzisiejsze ciasto należy do eksperymentalnych  i powstało z myślą o osobach uczulonych na kurze białko. Ucierane ciasto przygotowane zostało na mące ryżowej i ziemniaczanej, stąd jego nieco krusząca się konsystencja. Wspaniale komponuje się z sezonowymi owocami (pamiętajcie, by nie dodawać ich za dużo, bo może wyjść zakalec). Górę wieńczy beza ... nietypowa bo bez białek i cukru. Piekłam wcześniej chlebek z cieciorką, pozostałą wodę z puszki postanowiłam wykorzystać właśnie do tego ciasta. Beza wyszła wspaniała- niemalże identyczna jak z białek. Idealna struktura ładnie rozprowadziła się na wierzchu lekko podpieczonego ciasta. U mnie wyszła złocista, ponieważ nieco za krótko podpiekłam samo ciasto w początkowym etapie pieczenia (jeszcze bez bezy) i musiałam podpiec całość w dość dużej temperaturze. Jeśli zależy Wam na białym kolorze bezy, to radzę ciasto z samymi owocami piec dłużej ok. 55-60 minut, tak aby było praktycznie już upieczone, dopiero wyłożyć bezę i pominąć już ostatni etap pieczenia w temperaturze 200 stopni. Ciasto ucierane rozlałam do dwóch foremek, ponieważ obawiałam się, że będzie go za dużo na zwykłą tortownicę o średnicy 26 cm i zwyczajnie w świecie się nie przepiecze.

 Pomysł samej bezy dla alergików na pewno wykorzystam jeszcze przy innej okazji. :)

 Ciasto na mące ryżowej z owocami i bezą bez białek i cukru

 Na  ciasto:

·         2,5 szklanki mąki ryżowej
 
·         1/2 szklanka mąki ziemniaczanej

·         3 żółtka

·         2  płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

·         400 ml  mleczka kokosowego

·         150 g masła klarowanego

·         1,5 szklanki ksylitolu

·       porzeczki i nektarynki pokrojone w kostkę + 3 łyżki ksylitolu + łyżka mąk ryżowej

Składniki na bezę:
woda  po cieciorce z puszki
szklanka ksylitolu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka cytryny

Masło ucieramy z ksylitolem. Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem oraz żółtka. Stopniowo dodajemy mleczko kokosowe - całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do 2 foremek foremek  wysmarowanych masłem i wysypanych mąką - jedna to tortownica o średnicy 26 cm, druga to kekesówka. Na wierzchu układamy owoce  wymieszane z ksylitolem i obsypane łyżką mąki. Ciasta podpiekamy ok. 30 minut temp. 180 stopni.
Wodę z cieciorki umieszczamy w misce miksera i ubijamy aż zacznie lekko gęstnieć. Stopniowo dodajemy ksylitol wymieszany z  mąką ziemniaczaną i sok z cytryny. Bezę przekładamy na lekko podpieczone ciasto w tortownicy i pieczemy jeszcze ok. 5  minut, temp. 160 stopni, termoobieg. Następnie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto w keksówce z samymi owocami, a ciasto z bezą pieczemy jeszcze ok 35 minut podnosząc temp. do 200 stopni. . Ciasta studzimy.  Smacznego!






2 komentarze: