Idealna wegetariańska propozycja na grilla- smaczna, zdrowa i pełna warzyw.
Grillowane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną, fasolką szparagową i kremowym serkiem
·
12 dużych pieczarek
·
2 garście żółtej fasolki szparagowej
·
100 g kaszy jaglanej
·
2 łyżki pietruszkowego pesto
·
olej
·
sól
·
pieprz
·
łyżka masła klarowanego
·
250 g serka kremowego Arla Apetina naturalny (2 opakowania)
·
skórka otarta z połowy cytryny
·
pęczek szczypiorku
·
pęczek koperku
Pieczarki oczyszczamy, odkrawamy nóżki.
Kapelusze układamy na blaszkach, na których będziemy je grillować lub na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej
wodzie al dente.
Nóżki pieczarek kroimy w kostkę i smażymy
do miękkości na maśle klarowanym, dodając pod koniec drobno posiekany
szczypiorek. Szczypiorek powinien stracić swoją surowość.
Kaszę
jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Gotujemy
pod przykryciem na małym ogniu w jednej szklance wody. Kiedy kasza wchłonie
cały płyn, przekładamy ją do lekko posiekanej fasolki. Dodajemy nóżki
pieczarek, pesto, olej balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Całość
dokładnie mieszamy.
Serki kremowe ucieramy z odrobiną soli,
skórką cytrynową i drobno posiekanym koperkiem.
Kapelusze pieczarek smarujemy dokładnie po
wewnętrznej stronie serkiem. Następnie wypełniamy je farszem. Całość delikatnie skrapiamy olejem.
Pieczarki grillujemy lub pieczemy ok. 20 minut temp. 200
stopni, funkcja grill. Podajemy posypane świeżym koperkiem. Smacznego!
świetny przepis na lekki lunch lub przekąskę na imprezę :)
OdpowiedzUsuńTak sobie przeglądam te przepisy, i może da się przejść na taką dietę :P
OdpowiedzUsuń