poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Grillowane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną, fasolką szparagową i kremowym serkiem



 Idealna wegetariańska propozycja na grilla- smaczna, zdrowa i pełna warzyw.

Grillowane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną, fasolką szparagową i kremowym serkiem

 Składniki:
·         12 dużych pieczarek
·         2 garście żółtej fasolki szparagowej
·         100 g  kaszy jaglanej
·         2 łyżki pietruszkowego pesto
·         olej
·         sól
·         pieprz
·         łyżka octu balsamicznego
·         łyżka masła klarowanego
·         250 g serka kremowego Arla Apetina naturalny (2 opakowania)
·         skórka otarta z połowy cytryny
·         pęczek szczypiorku
·         pęczek koperku

Pieczarki oczyszczamy, odkrawamy nóżki. Kapelusze układamy na blaszkach, na których będziemy je grillować lub na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Nóżki pieczarek kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na maśle klarowanym, dodając pod koniec drobno posiekany szczypiorek. Szczypiorek powinien stracić swoją surowość.
 Kaszę jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą.   Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu w jednej szklance wody. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, przekładamy ją do lekko posiekanej fasolki. Dodajemy nóżki pieczarek, pesto, olej balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Serki kremowe ucieramy z odrobiną soli, skórką cytrynową i drobno posiekanym koperkiem.
Kapelusze pieczarek smarujemy dokładnie po wewnętrznej stronie serkiem. Następnie wypełniamy je farszem.  Całość delikatnie skrapiamy olejem.
Pieczarki grillujemy lub  pieczemy ok. 20 minut temp. 200 stopni, funkcja grill.   Podajemy posypane świeżym koperkiem. Smacznego!


























2 komentarze:

  1. świetny przepis na lekki lunch lub przekąskę na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak sobie przeglądam te przepisy, i może da się przejść na taką dietę :P

    OdpowiedzUsuń