czwartek, 20 sierpnia 2015

Makaron z rukolą i pomidorami malinowymi w jogurtowym sosie- obiad szybki,lekki i zdrowy



 Makaron z pszenicy durum w towarzystwie słodkich pomidorów malinowych, lekko ostrej rukoli i delikatnego sosu jogurtowego z nutą gałki muszkatołowej to zdecydowanie idealna propozycja na letni, wakacyjny obiad. Kiedy jest piękna pogoda, nikt nie ma ochoty stać w kuchni nad garnkami. Tym bardziej, że ostatnio wysokie temperatury skutecznie do tego zniechęcały. Na takie dni warto więc mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów na szybkie i lekkie dania. To przygotujecie w niecałe 15 minut- tyle ile potrzebujecie na ugotowanie makaronu. Polecam!


 Makaron z rukolą i pomidorami malinowymi w jogurtowym sosie- obiad szybki,lekki i zdrowy

 Składniki:
·         500 g makaronu kokardki z pszenicy durum
·         3 pomidory malinowe
·         100 g rukoli
·         150 g twarogu
·         oliwa
Sos:
·         300 g gęstego jogurtu naturalnego
·         1/2 łyżeczki soli
·         1/4 łyżeczki pieprzu
·         1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy na sicie zimną wodą i przekładamy do miski.
Sos- jogurt doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Sos dodajemy do makaronu i mieszamy. Dodajemy rukolę i ponownie całość mieszamy.
Na sam koniec dodajemy pokrojone w cząstki lub kostkę pomidory malinowe oraz pokruszony twaróg i delikatnie mieszamy. Przed podaniem całość skrapiamy delikatnie oliwą. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz