Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 15 sierpnia 2015

Śliwka z Zielonego Wzgórza - szybkie wakacyjne ciasto bez pieczenia

W upalne dni szukamy przepisów na sprawdzone desery na zimno. Dziś podrzucam więc Wam pomysł na zdrowe ciasto bez pieczenia. Bazą będzie kasza jaglana i płatki ryżowe, smaku nadadzą sezonowe owoce- śliwki i nektarynki. Zieloną kopułę uzyskamy dodając listki stewii, ale jeśli ktoś z jakiś względów nie chce jej używać, może przygotować kopułę białą zastępując listki stewii ksylitolem bądź zwykłym cukrem. Świeża stewia nadaje ciastu nie tylko zielony kolor, ale i charakterystyczny smak. Środek deseru uraczy nas różową barwą uzyskaną dzięki śliwkom i lekko pomarańczową od nektarynek. Polecam :) .

Śliwka z Zielonego Wzgórza -  szybkie wakacyjne ciasto bez pieczenia

 Składniki:


Zewnętrzna kopuła:
·         350 g kaszy jaglanej
·         1 l mleka owsianego
·         listki stewii - z całej doniczki - uzyskamy zielony kolor kaszy, ale jeśli wolicie możecie użyć ksylitolu lub  zwykłego cukru do smaku- kasza zachowa jasny kolor
·         2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
·         skórka i sok z cytryny

Warstwa ryżowo-nektarynkowa
·         ok 400 g nektarynek (musimy po zblendowaniu uzyskać 1,5 szklanki musu)
·         1,5 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
·         2 łyżki ksylitolu

Warstwa ryżowo-śliwkowa:
·         400 g śliwek (musimy po zblendowaniu uzyskać 1,5 szklanki musu)
·         1,5  szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
·         3-4 łyżki ksylitolu - w zależności jak kwaśne mamy śliwki

Mleko zagotowujemy. Dodajemy kaszę przelaną uprzednio na sicie zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Kaszę blendujemy na gładką masę z listkami stewii/ cukrem, dodając pod koniec rozpuszczoną żelatynę, skórkę i sok z cytryny. Masę na chwilę odstawiamy. Lekko tężejącą wylepiamy dno i boki niedużej okrągłej miski wyłożonej folią spożywczą.
Warstwa ryżowo- nektarynkowa- Nektarynki blendujemy i odmierzamy 1,5 szklanki musu. Przelewamy do garnka. Słodzimy do smaku ksylitolem i dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając ok. 2 minuty. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia
Warstwa ryżowo- śliwkowa - Śliwki blendujemy i odmierzamy 1,5 szklanki musu. Przelewamy do garnka. Słodzimy do smaku ksylitolem i dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając ok. 2 minuty. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia

Powstałą kaszową miseczkę wypełniamy przygotowanymi warstwami ryżowo-owocowymi tak, by utworzyć warstwy- śliwkową- nektarynkową- śliwkową - nektarynkową. Deser zamykamy warstwą kaszy i ponownie wstawiamy do lodówki, aby całkowicie się schłodził. Następnie delikatnie obracamy miskę i wyjmujemy jaglano- ryżową kopułę na talerz lub paterę. Delikatnie ściągamy folię spożywczą. Podajemy schłodzone. Smacznego!


 

1 komentarz: