piątek, 18 września 2015

Babka marchewkowo - ziemniaczana



 Babka ziemniaczana, u mnie w domu zwana nagusem, to niezapomniany smak mojego dzieciństwa. Proste składniki, szybkość przygotowania i przepyszny zapach zapiekanych ziemniaków z boczkiem. Każdy ją uwielbiał. Dziś zaproponuję wersję nagusa wzbogaconą o dodatkowe składniki. Intensywna pomarańczowa barwa sera mimolette doskonale komponuje się z marchewką, której słodycz przełamuje kwaśny rabarbar i ocet balsamiczny. Dzięki tym małym modyfikacjom uzyskujemy całkowicie odmienione danie. Pyszne, pięknie kolorowe i doskonałe na końcówkę lata. Zapraszam.

 Babka marchewkowo - ziemniaczana

 Składniki:
·         300 g ziemniaków
·         300 g marchewki
·         100 g rabarbaru
·         1 cebula
·         150 g boczku
·         100 g sera mimolette
·         1 jajko
·         1 łyżka mąki pszennej
·         sól
·         pieprz
·          łyżka octu balsamicznego

Surowy boczek kroimy w zgrabną kostkę i przesmażamy na patelni, aż ładnie się zezłoci, pod koniec dodając pokrojoną drobno cebulę.
Ziemniaki, marchewki i rabarbar obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach, albo blendujemy za pomocą specjalnego tarełka. Odsączmy z nadmiaru wody.
Do masy marchewkowo-ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko, przygotowany boczek, ser starty na tarce o dużych oczkach, doprawiamy octem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy do zapiekania o wymiarach ok. 17 cm na 17 cm. Pieczemy 1 godzinę, temp. 190 stopni, termoobieg. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Z rabarbarem???? wow..... wersje ziemniaczaną jadłem..ale rabarbar? nei jest kwaśna?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rabarbaru jest stosunkowo niedużo, równoważy słodycz marchewki i ziemniaków. Bardzo fajnie współgra z octem balsamicznym. Pełni tutaj rolę przyprawy ;) , a zapiekanka nie jest wcale kwaśna :) .

      Usuń