sobota, 19 września 2015

Drożdżowe ciasto daktylowe z kaszy gryczanej z nektarynkami i marchewkowym musem



 Dziś przepis na pyszne i bardzo zdrowe ciasto na bazie kaszy gryczanej. Tym razem będzie to ciasto drożdżowe, przełożone z musem marchewkowym. Z przyprawami korzennymi i cynamonem, dzięki którym goście nie wyczują użytej kaszy gryczanej. Samo zdrowie. Ciasto jest bezglutenowe i bez nabiału. Idealnie sprawdzi się jako alternatywa tradycyjnego tortu. 

 Drożdżowe ciasto daktylowe z kaszy gryczanej z nektarynkami i marchewkowym musem

  Składniki na ciasto:

  • 200 g kaszy gryczanej + 200 ml mleczka kokosowego + 300 ml wody
  • 200 g suszonych daktyli
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 paczuszki (14 g) suchych drożdży
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 nektarynki
Kaszę gryczaną łączymy z lekko posiekanymi daktylami, całość zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą-   gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.  Wystudzoną blendujemy. Jaja ucieramy na puszysto  z ksylitolem. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z drożdżami i  przyprawą korzenną, olej oraz utarte jaja. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm,  wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką gryczaną. Na wierzchu ciasta rozkładamy nektarynki pokrojone w półtalarki. Pieczemy ok. 40-45 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzimy.

Masa:
·        400 g marchewek
·        1 nektarynka
·        3 łyżeczki żelatyny + odrobina wrzątku
·        łyżeczka cynamonu
·        2 łyżki ksylitolu
·        1/4  szklanki mleka ryżowego
·        200 ml mleczka kokosowego
Marchewki i nektarynkę kroimy w kostkę, zalewamy mleczkiem kokosowym i mlekiem ryżowym. Całość gotujemy do miękkości marchewek. Miękkie marchewki i nektarynkę blendujemy z płynem, w którym się gotowały do miękkości.  Doprawiamy cynamonem i ksylitolem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną dodajemy do musu marchewkowego i dokładnie blendujemy.
Przestudzone ciasto przekrawamy na pół. Spodni placek przekładamy musem  marchewkowym. Przykrywamy delikatnie wierzchnim plackiem. Ciasto chłodzimy do stężenia masy. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz