środa, 2 września 2015

Wytrawne pomidorowe muffiny mleczno-jogurtowe twarogowo nadziane MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO


We wczorajszym poście zaproponowałam Wam jako mleczne śniadanie do szkoły bezglutenowe muffinki faszerowane twarogiem na słodko. Nie wszyscy jednak lubią śniadania w wersji słodkiej. Przychodzę więc z pomocą i podsuwam Wam przepis na wytrawne zdrowe i pożywne babeczki idealne na pierwsze czy drugie śniadanie do szkoły (w pracy również się sprawdzą ;) ) . Muffinki są bezglutenowe, wzbogacone zdrowymi płatkami owsianymi, z dużą porcją nabiału ukrytego w mleku, jogurcie naturalnym i twarogu, któremu charakteru nadają suszone pomidory i świeża bazylia. Puszyste i delikatne ciasto kryje w sobie właśnie tą pyszną twarogową tajemnicę, która zapewne spodoba się małym i dużym smakoszom. Warto przypomnieć, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia oraz witamin, m.in. witaminy B12, która pomaga zwalczać zmęczenie i znużenie - co może okazać się pomocne tuż przed rozpoczęciem pierwszych lekcji w szkole :) . To do dzieła!

 Wytrawne pomidorowe  muffiny mleczno-jogurtowe  twarogowo nadziane


MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO

 Składniki (12 babeczek) -czas przygotowania max. 10 minut, czas pieczenia 25 minut, podczas których możecie chociażby zająć się poranną toaletą, czy  pomóc swoim dzieciom wyszykować się do szkoły. To jak- robimy:

·         200 g jogurtu naturalnego

·         1/2 szklanki mleka

·         1/2 szklanki mąki ryżowej

·         1/2 szklanki mąki gryczanej

·         1/2 szklanki mąki kukurydzianej

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1/4 szklanki oleju spod suszonych pomidorów

·         1 jajko

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1/2 łyżeczki  soli

·         1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

·         2 garście płatków owsianych 

·         2 wyfiletowane pomidory
Nadzienie:
·         250 g twarogu półtłustego

·         żółtko

·         sól i pieprz do smaku

·         listki bazylii

·         kilka  suszonych pomidorów

Twaróg blendujemy na gładką masę z solą, pieprzem, żółtkiem, suszonymi pomidorami i listkami bazylii.
Babeczki- w misce łączymy składniki suche- mąki,  proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową, garść płatków owsianych. W drugiej misce łączymy składniki mokre- jogurt, mleko, jajko i olej spod suszonych pomidorów. Składniki mokre dolewamy do sypkich i mieszamy na gładką masę. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wykładamy łyżkę ciasta. Następnie łyżkę masy serowej. Ser  przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonych filetów pomidora, posypujemy płatkami owsianymi. Babeczki pieczemy ok. 25 minut temp. 190 stopni. Smacznego!

 








6 komentarzy:

  1. Ojezu.... do szkoły? Do pracy! Dziś spróbuję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także spróbuję :) dużo tych mąk, a jak dam ryżową i kukurydzianą tylko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak :) - 1 szklanka mąki ryżowej i ok. 3/4 szklanki kukurydzianej lub ziemniaczanej :)

      Usuń