sobota, 17 października 2015

Dyniowe kotlety z dorsza z bazyliową sałatką



 Zdrowe kotleciki o pięknej barwie to dwa główne zdrowe składniki- dynia i ryba. Doskonały sposób na przemycenie ryby do diety tych, którzy akurat za nią nie przepadają. Kotleciki są delikatne, z chrupiącą skórką i aksamitnym środkiem. Aromatyzowane niezwykle intensywnym olejem z pestek dyni, idealnie współgrają z banalną do przygotowania, ale jednocześnie elegancką sałatką w stylu włoskim na bazie  pomidorków,kiełków i bazylii- trzy podstawowe składniki, kilka dodatków smakowych i sałatka gotowa. Obiad ze śródziemnomorską nutą w polskim wydaniu. Zapraszam!

 Dyniowe kotlety z dorsza z bazyliową sałatką

 Składniki:
·         400 g upieczonej ze skórką dyni Hokkaido
·         250 g filetu z dorsza
·         1 jajko
·         sól
·         pieprz
·         szczypta cząbru
·         łyżka oleju z pestek dyni Oleofarm  dostępny tutaj
·         bułka tarta  ze złocistym lnem mielonym do panierowania
·         odrobina oleju ryżowego Oleofarm  do smażenia dostępny tutaj
Sałatka:
·         kiełki na patelnię - 200 g - miks kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki
·         250 g żółtych pomidorków koktajlowych
·         250 g czerwonych pomidorków koktajlowych
·         pęczek bazylii
·         sól
·        2-3 łyżki oleju z pestek dyni Oleofarm + trochę do dekoracji - dostępny tutaj

Upieczoną dynię belndujemy razem ze skórką na gładkie puree. Dodajemy drobno posiekanego dorsza, łyżkę oleju z pestek dyni, bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym,  jajko, sól i pieprz do smaku, cząber i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z masy formujemy nieduże kotleciki, panierujemy je w bułce. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano na dobrze rozgrzanym olejuryżowym. Odsączmy na ręczniku papierowym.
Kiełki podsmażamy na patelni na łyżeczce oleju ryżowego ok. 4 minuty. Przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz lekko poszarpane listki bazylii. Dodajemy 2-3 łyżki oleju z pestek dyni, doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. Na talerzu wykładamy porcję sałatki, 2-3 kotleciki dyniowo-rybne, dekorujemy świeżą bazylią i kleksami z oleju z pestek dyni.  Smacznego!







Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz