sobota, 3 października 2015

Klasyczny jabłecznik - najprostszy



 Jak jesień to pyszny jabłecznik z aromatycznym cynamonem i delikatnym ciastem. Szara reneta jest niezastąpiona. :) . Ciasto idealne do sobotniej czy niedzielnej kawki, jak też na biznesowe - mniej lub bardziej oficjalne- spotkania. Przetestowane ;) .

 Klasyczny jabłecznik - najprostszy 

 

 Składniki na ciasto (blacha 24 x 35 cm):
  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g  zimnego masła 
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 200 g  kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
Masa jabłkowa:
  • 2,5 kg szarej renety
  • 1szklanka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy co najmniej 1 godzinę w lodówce- najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.  Połową ciasta wylepiamy formę do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną mąką (35 x 24 cm). Spód podpiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i cynamon i gotujemy aż odparuje nadmiar płynu. Przekładamy na podpieczony spód. Na wierzch rozkładamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Całość pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem. 




Jabłko z cynamonem 2015

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, zapisuję sobie przepis do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) . Jeśli będziesz miała ochotę, to zachęcam do zrobienia zdjęcia i podesłania na adres em.brwilno@gmail.com. Z chęcią zamieszczę w galerii zdjęć czytelników bloga na FB https://www.facebook.com/fullyflavouredzagotowanaewa?ref=aymt_homepage_panel :)

      Usuń