Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 10 października 2015

Kopytka dyniowe w maślano-miodowym sosie malinowym ze świeżymi malinami



 Kopytka o pięknej barwie i idealnej konsystencji. Bez grama ziemniaków, za to na pysznej, dietetycznej i zdrowej dyni. Z sosem na bazie mojego ulubionego miodu- malinowego i masła. Idealny obiad na słodko. Moje smaki jesieni. Może będą również i Twoje?

 Kopytka dyniowe w maślano-miodowym sosie malinowym ze świeżymi malinami

 Składniki:
·         500 g upieczonej dyni hokkaido- ze skórką
·         2 szklanki mąki pszennej
·         jajko
·         szczypta soli
·         szczypta gałki muszkatołowej
·         szczypta cynamonu
Sos:
·         150 g masła
·         2 łyżki miodu malinowego
·         maliny

Dynię blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, przyprawy i jajko i zagniatamy na gładką masę- ciasto nie powinno lepić się do dłoni. Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej formujemy wałeczek, z którego wycinamy zgrabne romby. Pośrodku każdego kciukiem robimy zagłębienie. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie- ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane sosem maślano-miodowym (masło topimy z miodem malinowym do uzyskania jednolitego sosu) ze świeżymi malinami. Smacznego!  




5 komentarzy:

  1. Jakie pyszne i kolorowe danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki dziewczyny i zapraszam do przetestowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z samej dyni jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń