wtorek, 27 października 2015

Muffiny szpinakowo-fasolowe



Te wytrawne muffinki zdecydowanie urzekają swoim kolorem. Kiedy za oknem coraz częściej bywa szaro, warto przygotowywać potrawy, które nie tylko smakiem, ale i wyglądem rozpogodzą nasz dzień. Te babeczki są pięknie zielone, smaczne i dodatkowo zdrowe. Połączenie fasoli i sezamu przemyconego w wybranym dziś przeze mnie oleju  to bardzo trafny duet.  Polecam :) . 

 Muffiny szpinakowo-fasolowe

 Składniki na 6 babeczek:
·         100 g fasoli piękny Jaś
·         1 jajko
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 łyżki oleju sezamowego 
·         pół łyżeczki soli
·         2 łyżki mleczka kokosowego
·         3 pomidorki koktajlowe
·         garść świeżego szpinaku
- ulubione przyprawy do smaku- np.  sproszkowana ostra papryka, chilli,  suszony tymianek

Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy do miękkości i miksujemy z mleczkiem kokosowym i olejem sezamowym na gładką masę. Dodajemy jajko, proszek, szpinak, wybrane przyprawy  i sól  i całość ponownie dokładnie blendujemy. Masę wykładamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi wkładkami. Pośrodku babeczki układamy połówkę pomidorka koktajlowego.  Babeczki pieczemy ok. 35 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!


 

3 komentarze:

  1. zachwycają kolorkiem :D Czasami miło przełamać jesienną aurę, takim posiłkiem

    OdpowiedzUsuń