niedziela, 25 października 2015

Pulpety w sosie koperkowo-kokosowym



 Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie na bazie mleczka kokosowego i koperku to doskonała propozycja zarówno dla dorosłych jak też najmłodszych. Możemy podać je z ulubionymi dodatkami- ziemniakami, chlebem czy kaszą, jak też same. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że kotleciki są bardzo sycące i zdrowe. Spróbujecie?

 Pulpety w sosie koperkowo-kokosowym

 Składniki:
·         500 g mięsa mielonego- wieprzowo-drobiowego
·         2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
·         sól
·         pieprz
·         pęczek koperku
·         jajko
·         200 ml mleczka kokosowego
·         cebula
·         szklanka wody
·         łyżka masła klarowanego

Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na odrobinie masła klarowanego - musi być złocista.
Mięso, cebulę,  kaszę, jajko oraz przyprawy do smaku (sól i pieprz) wyrabiamy dłonią na gładką masę. Formujemy z niej nieduże pulpety. W garnku o szerokim dnie rozpuszczamy łyżkę masła. Obsmażamy na nim z każdej strony pulpety. Następnie podlewamy wodą i mleczkiem kokosowym. Pulpeciki dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.  20 minut. Pod koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!


1 komentarz: