Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 2 października 2015

Zupa dyniowo-batatowa ze smażoną kukurydzą



Pyszna, zdrowa i pożywna zupa - łączy ze sobą w harmonijną całość dynię, bataty i kukurydzę. Intensywnie kolorowa królowa jesiennych stołów. Zapraszam!

Zupa  dyniowo-batatowa ze smażoną kukurydzą

 Składniki:
             jedna ok. 2,5 kg dynia
             jeden duży batat
             2 ząbki czosnku
             1 cebula
             łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
             skórka z połowy cytryny
             sok z 1 cytryny
             sól
             pieprz
             łyżeczka świeżo startego imbiru
             ziarna z 2 ugotowanych kolb kukurydzy
             olej rzepakowy
             ok. 6 szklanek  domowego wywaru warzywnego
             300 g serka kremowego - idealny będzie bazyliowy  + łyżka jogurtu naturalnego

Dynię ze skórą kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek i układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Batata obieramy i kroimy w dużą kostkę, układamy obok dyni. Cebulę przekrawamy na pół i układamy na blasze. Warzywa skrapiamy olejem, delikatnie solimy i pieprzymy. Pieczemy do miękkości w temp. 180 stopni - ok. 45 minut.
Z upieczonej dyni wydrążamy miąższ, przekładamy do dużego garnka. Dodajemy pozostałe pieczone warzywa. Zalewamy wywarem warzywnym i zagotowujemy. Całość dokładnie blendujemy. Następnie 150 g serka rozrabiamy z odrobiną zupy- hartujemy serek i dodajemy go do zupy. Ponownie krótko blendujemy. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, trawą cytrynową, sokiem i skórką z cytryny, imbirem, pieprzem i solą.
Ugotowane ziarna kukurydzy podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Solimy i pieprzymy.
Pozostały serek  lekko ucieramy z łyżką kwaśnego jogurtu.
Zupę podajemy z kleksem serka  i podsmażonymi ziarnami kukurydzy. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz