piątek, 6 listopada 2015

Bazyliowe pierogi dyniowo-pomidorowe i pomidorowo-twarogowe


 Pyszne pierożki w bazyliowej wersji ujmują swoim intensywnym zielonym kolorem i aromatem. Wystarczy skropić je jedynie ulubionym aromatyzowanym olejem i pożywny obiad gotowy. Polecam!


 Bazyliowe pierogi dyniowo-pomidorowe i pomidorowo-twarogowe


Składniki:
·         200 g mąki pszennej /+ 1/2 szklanki do podsypywania w trakcie wyrabiania ciasta (ilość zależy od wielkości jajka)
·         1/2 szklanka wrzątku
·         1 jajko
·         2 łyżki oleju z pestek dyni
·         pęczek bazylii
·         1/4 łyżeczki soli
Farsz:
·         kawałek upieczonej dyni hokkaido
·         kilka suszonych pomidorów z oleju
·         sól
·         pieprz
·         250 g twarogu typu włoskiego
·         łyżeczka miodu
·         łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany
·         2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
·         do skropienia pierogów olej z pestek dyni lub olej spod suszonych pomidorów

Listki bazylii blendujemy z olejem z pestek dyni i solą. Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski, dodajemy jajko oraz przygotowaną bazylię w oleju. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, przykrywamy i pozostawiamy na 20 minut.
Farsz dyniowy- dynię ugniatamy widelcem na gładkie puree. Dodajemy drobno posiekane pomidory suszone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz serowy- twarożek mieszamy z drobno posiekanymi pomidorami suszonymi, 2 łyżkami oleju spod pomidorów, miodem i śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta wałkujemy cienki placek, wycinamy krążki, każdy faszerujemy wybranym farszem i sklejamy. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minutę od momentu wypłynięcia. Podajemy skropione olejem z pestek dyni lub olejem spod suszonych pomidorów. Smacznego!












































2 komentarze: