Pyszne pierożki w bazyliowej wersji ujmują swoim intensywnym zielonym kolorem i aromatem. Wystarczy skropić je jedynie ulubionym aromatyzowanym olejem i pożywny obiad gotowy. Polecam!
Bazyliowe pierogi dyniowo-pomidorowe i pomidorowo-twarogowe
Składniki:
·
200 g mąki pszennej /+ 1/2 szklanki do
podsypywania w trakcie wyrabiania ciasta (ilość zależy od wielkości jajka)
·
1/2 szklanka wrzątku
·
2 łyżki oleju z pestek dyni
·
pęczek bazylii
·
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
·
kawałek upieczonej dyni hokkaido
·
kilka suszonych pomidorów z oleju
·
sól
·
pieprz
·
250 g twarogu typu włoskiego
·
łyżeczka miodu
·
łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany
·
2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
·
do skropienia pierogów olej z pestek dyni lub
olej spod suszonych pomidorów
Listki bazylii blendujemy z olejem z pestek
dyni i solą. Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski, dodajemy jajko
oraz przygotowaną bazylię w oleju. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto,
przykrywamy i pozostawiamy na 20 minut.
Farsz dyniowy- dynię ugniatamy widelcem na
gładkie puree. Dodajemy drobno posiekane pomidory suszone, doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Farsz serowy- twarożek mieszamy z drobno posiekanymi
pomidorami suszonymi, 2 łyżkami oleju spod pomidorów, miodem i śmietaną, doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta wałkujemy cienki placek, wycinamy
krążki, każdy faszerujemy wybranym farszem i sklejamy. Pierożki gotujemy w
osolonej wodzie ok. 1 minutę od momentu wypłynięcia. Podajemy skropione olejem
z pestek dyni lub olejem spod suszonych pomidorów. Smacznego!
O jezuśku.... wyglądają super wytrawnie :D
OdpowiedzUsuńI są bardzo smaczne ;)
Usuń