Pyszne i delikatne placuszki na słodkim serku z aromatycznymi jabłkami to świetny pomysł na leniwe śniadanie. Polecam!
Twarogowe placki z jabłkami
Składniki:
·
250 g twarogu typu włoskiego
· 3-4 łyżki cukru waniliowego
·
skórka otarta z jednej limonki
·
2 jajka
·
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
·
4 łyżki mąki pszennej
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
2-3 jabłka
·
olej lub masło klarowane do smażenia
Twaróg rozgniatamy widelcem ze śmietaną,
dodajemy skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Żółtka ucieramy z cukrem i
dodajemy do sera. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Jabłka ze skórką kroimy w niedużą kostkę. Do masy serowej dodajemy mąkę, jabłka i ubitą pianę.
Delikatnie mieszamy. Placuszki smażmy na odrobinie dobrze rozgrzanego oleju. Odsączamy z
nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z
miodem malinowym.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz