wtorek, 24 listopada 2015

Maślane ciasteczka wiśniowe z kasztanowym kremem (domowe markizy)


 Uwielbiam ten przepis na kruche ciasteczka. Daje wiele możliwości. Zmieniając dodatki, zmieniamy charakter deseru. A co najfajniejsze, możemy przerobić je również na ciasteczka wytrawne. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia ;) .


 Maślane ciasteczka wiśniowe z kasztanowym kremem (domowe markizy)


Ciasteczka (na ok. 10 przełożonych ciasteczek)
 
·        200 g miękkiego masła
·         szczypta soli
·         1/4 szklanka cukru pudru
·         łyżka cukru waniliowego
·         1 szklanka mąki pszennej
·         1/4  szklanki mąki kukurydzianej
·         40 g budyniu wiśniowego (w proszku) - możecie użyć budyniu o dowolnym smaku, pamiętajcie, żeby wybrać ten, który lubicie najbardziej, gdyż zdeterminuje smak Waszych ciasteczek. Moje ulubione są na budyniu waniliowym, ale te wiśniowe zachwycają swoim kolorem. 
1-2 łyżki mleka, gdyby masa wyszła nam zbyt gęsta
kilka łyżek domowego kremu czekoladowo-kasztanowego- przepis tutaj  


Z podanych składników (oprócz kremu kasztanowego) ucieramy ciasto.
Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.  Na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy małe ciasteczka. Pieczemy je ok. 20-25 minut, 180 stopni, termoobieg.
Kiedy ciasteczka wystygną, przekładamy je kremem z kasztanów- 2 ciasteczka złączamy za pomocą czekoladowej pasty. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 18-20 pojedynczych ciasteczek, więc po złożeniu otrzymamy finalnie ok. 9-10 ciastek.Smacznego!



1 komentarz: