Soczyste i kruche mięso kaczki pod chrupiącą skórką, do tego pełnoziarnisty makaron w szpinakowym sosie z awokado i pyszny obiad gotowy. Taki zestaw zasmakuje każdemu- nawet najmłodszym. Mój półtoraroczny siostrzeniec ze smakiem spałaszował całe udko.
Pieczone kacze udka & sos szpinakowy z awokado
Składniki:
4 udka z kaczki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki soli
Przyprawy łączymy ze sobą. Skórkę na kaczych udkach
delikatnie nacinamy. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy kacze udka i
odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godziny. Udka przekładamy skórką
do góry do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 50-60 minut, temp. 180
stopni aż mięso będzie miękkie, a skórka
ładnie się zrumieni.
Makaron:
·
1 dojrzałe awokado
·
300 g
świeżego szpinaku
·
1 cytryna
·
łyżeczka miodu
·
łyżeczka octu jabłkowego
·
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
·
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
·
sól do smaku
·
2-3 łyżki oleju z pestek dyni
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Awokado
blendujemy ze szpinakiem, octem, sokiem z 1 cytryny, skórką z jednej cytryny,
miodem, solą, imbirem i gałką. Dolewamy olej. Sos dodajemy do makaronu,
dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu, który wytopił się z kaczki i całość dokładnie mieszamy. Podajemy z udkami
z kaczki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz