niedziela, 22 listopada 2015

Pieczone kacze udka & sos szpinakowy z awokado



 Soczyste i kruche mięso kaczki pod chrupiącą skórką, do tego pełnoziarnisty makaron w szpinakowym sosie z awokado i pyszny obiad gotowy. Taki zestaw zasmakuje każdemu- nawet najmłodszym. Mój półtoraroczny siostrzeniec ze smakiem spałaszował całe udko.

 Pieczone kacze udka  & sos szpinakowy z awokado

 Składniki:
4 udka z kaczki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki soli

Przyprawy łączymy ze sobą. Skórkę na kaczych udkach delikatnie nacinamy. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy kacze udka i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godziny. Udka przekładamy skórką do góry do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 50-60 minut, temp. 180 stopni  aż mięso będzie miękkie, a skórka ładnie się zrumieni. 

 Makaron:
·         400 g pełnoziarnistego makaronu z pszenicy durum świderki
·         1 dojrzałe awokado
·         300  g świeżego szpinaku  
·         1 cytryna
·         łyżeczka miodu
·         łyżeczka octu jabłkowego
·         1/3 łyżeczki mielonego imbiru
·         1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
·         sól do smaku
·         2-3 łyżki oleju z pestek dyni
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Awokado blendujemy ze szpinakiem, octem, sokiem z 1 cytryny, skórką z jednej cytryny, miodem, solą, imbirem i gałką. Dolewamy olej. Sos dodajemy do makaronu, dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu, który wytopił się z kaczki i  całość dokładnie mieszamy. Podajemy z udkami z kaczki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz