Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 25 stycznia 2016

Marchewkowe muffiny (na oleju rzepakowym) z kremem chałwowo-orzechowym



 Delikatne marchewkowe ciasto w połączeniu z powidłami i kremem na bazie chałwy i masła orzechowego to fajny pomysł na pyszny deser. Idealnie sprawdzi się również jako walentynkowy prezent. Nasza druga połówka będzie zachwycona ;) . Co ważne ciasto przygotowane jest na zdrowym oleju rzepakowym. Jest  on  naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy zadbać, aby był on stałym elementem naszej zdrowej i zbilansowanej diety.

  Marchewkowe muffiny (na oleju rzepakowym) z kremem chałwowo-orzechowym 

 Składniki  (ok 14 sztuk):
 
·         szklanka mąki pszennej
·         3/4 szklanki cukru
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1/2 łyżeczki sody
·         szczypta soli
·         1/2 szklanki oleju rzepakowego
·         2 jajka
·         240 g startej na tarce o dużych oczkach marchewki
·         łyżeczka cynamonu
·         łyżka pasty waniliowej
·         skórka otarta z 1 pomarańczy
·        14 małych łyżeczek  powideł - opcjonalnie

    Krem:
·         100 g chałwy waniliowej
·         350 g  masła orzechowego
·         200 g gęstego serka kremowego
·         3 łyżki cukru pudru
·         3 łyżki śmietanki 30%

Mąkę łączymy z sodą,  proszkiem do pieczenia , solą i cynamonem.  Jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem i pastą waniliową.  Dodajemy naprzemiennie trochę składników suchych i trochę oleju. Kiedy uzyskamy jednolite ciasto, dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej wykładamy po łyżce ciasta marchewkowego, następnie kładziemy łyżeczkę powideł i przykrywamy je kolejną łyżką ciasta. Jeśli chcemy możemy nie dodawać do babeczek powideł i zrobić ich podstawową- czystą wersję. Babeczki pieczemy ok. 30 minut, temp. 190 stopni. 

Chałwę ucieramy z masłem orzechowym i serkiem  na jednolity krem. Cały czas miksując dodajemy cukier puder i śmietankę kremówkę. Masą dekorujemy wystudzone muffinki. Smacznego! 

























Przepis bierze udział w konkursie „POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY NA WALENTYNKI…I NIE TYLKO”

2 komentarze: