środa, 27 stycznia 2016

Pączki na szpinaku - ekspresowe tłustoczwartkowe



Kolejny pomysł na słodkości tłustoczwartkowe. Tym razem będą to słodkie pączusie przygotowane na bazie szpinaku. Błyskawiczne do zrobienia, mięciutkie i puszyste. Nie bójcie się- w cieście szpinaku nie wyczujecie.Nadaje mu jedynie piękny kolor i odpowiednią konsystencję. Z pomarańczowym lukrem to prawdziwy rarytas. Idealny deser dla zabieganych. Polecam. :) 

 Pączki na szpinaku - ekspresowe tłustoczwartkowe

  Ciasto - ok. 20 sztuk:
·         szklanka mąki pszennej + trochę do podsypywania w trakcie formowania pączków
·         160 g odciśniętego rozmrożonego posiekanego szpinaku (waga po odsączeniu z wody)
·          4 łyżki cukru pudru
·         3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
·         1 duże jajko
·         łyżeczka ekstraktu waniliowego
·         skórka otarta z pomarańczy
·         ok. 10 łyżeczek kremu czekoladowego - opcjonalnie

dodatkowo:
·         olej do smażenia
·         na lukier- sok z pomarańczy + cukier puder ile zabierze

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy szpinak, ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczową oraz jajko. Ręką zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego - aby ciasto nie kleiło się nam do rąk, oprószmy dłonie mąką. Możemy przygotować też wersję z nadzieniem- wówczas kulkę spłaszczamy, pośrodku układamy 1/2 łyżeczki kremu czekoladowego i ponownie turlamy kulkę. Smażymy z każdej strony na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Każdego pączka pokrywamy pomarańczowym lukrem- ucieramy sok z pomarańczy z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji średnio gęstego lukru. Smacznego!


2 komentarze: