Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 17 stycznia 2016

Placek jabłkowy - proste i tanie ciasto w efektownej odsłonie



Pyszny placek - do tego prosty w przygotowaniu i bardzo tani. Jest to chyba jedyne  ciasto, które kryje w sobie aż taką ilość jabłek. Możemy podać go klasycznie, jedynie posypane cukrem pudrem. Dziś nieco bogatsza wersja- z cynamonowym i kakaowym kremem. Zapraszam!

 Placek  jabłkowy - proste i tanie ciasto w efektownej odsłonie 

 Składniki:
·         3 kg jabłek
·         1 szklanka cukru
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         łyżka ekstraktu waniliowego
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 szklanki mąki
·         łyżeczka cynamonu
·         3 jajka
·         skórka otarta z 1 pomarańczy
·         200 g gorzkiej czekolady z kokosem

Serek na rozetki:

·         500 g serka mascarpone
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         łyżeczka cynamonu
·         łyżka kakao

Obrane jabłka kroimy w dużą kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym.
Jabłka z cukrem na odstawiamy na bok. Przygotowujemy pozostałe składniki. Po ok. 10 minutach jabłka  zasypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i dodajemy roztrzepane jajka. Dodajemy posiekaną czekoladę,  skórkę otartą z pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do dużej blachy (25x38 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy ok. 90 minut, temp. 180 stopni. Jeśli Wasz piekarnik zacznie przypalać ciasto od góry, należy przykryć je papierem do pieczenia.
Mascarpone ucieramy z cukrem waniliowym, dzielimy na 2 części do jednej dodajemy  cynamon do drugiej kakao. Za pomocą rękawa cukierniczego masą zdobimy każdy kawałek wystudzonego ciasta.  Dekorujemy cząstkami wyfiletowanej pomarańczy.
 Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz