poniedziałek, 1 lutego 2016

Dorsz z pastą z awokado i zasmażanymi buraczkami



 Dziś pomysł na pyszną rybkę. Dorsz z chrupiącą złocistą skórką w towarzystwie zdrowej past na bazie awokado i tradycyjnych zasmażanych buraczków. Pycha ;) .

 Dorsz z pastą z awokado i zasmażanymi buraczkami



Składniki:
·         filet z dorsza ze skórką
·         sól
·         pieprz
·         olej rzepakowy do smażenia
·         łyżka masła

Pasta:
·         1 awokado - polecam hass
·         łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
·         pół łyżeczki soli
·         duża szczypta pieprzu
·         łyżka soku z cytryny
·          
Buraczki zasmażane:
·         ok. 5 buraków
·        1-2 łyżki masła klarowanego
·         łyżka mąki pszennej
·         sól
·         pieprz
·         sok z cytryny
·         cebula

Umyte buraki gotujemy do miękkości- ok. 60 minut. Wystudzone obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Na dużej patelni na maśle klarowany smażymy drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy buraczki i chwilę smażymy. Buraczki zasypujemy mąką i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W razie potrzeby możemy dodać trochę więcej masła. Tak przygotowane buraczki zasmażane możemy zawekować- prosto z patelni przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry nogami aż całkowicie wystygną.

Dojrzałe awokado ucieramy  ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem na gładką pastę.

Dorsza ze skórką porcjujemy na zgrabne kawałki. Delikatnie nacinamy od strony skóry. Rybę solimy i pieprzymy. Układamy skórką do dołu na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Smażymy z obu stron. Pod koniec dodajemy łyżkę masła. Rybę przekładamy na ręcznik papierowy.

Na  talerzu wykładamy porcję pasty z awokado. Układamy porcję dorsza oraz zasmażanych buraczków. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz