środa, 10 lutego 2016

Klasyczny sernik na cieście cappuccino



 Dziś zapraszam Was na pyszny klasyczny sernik podrasowany dodatkową nutą cappuccino. Banalny w przygotowaniu- jeśli zastosujecie się do wskazówek, macie gwarancję sukcesu. Wierzch sernika jest bardzo chrupiący i delikatnie kawowy. Masa serowa- delikatna i  kremowa. Prostota i elegancja w jednym. Wypróbujcie koniecznie ;) .

 Klasyczny sernik na cieście cappuccino

 Ciasto:
·         250 g mąki
·         4 łyżki cappuccino waniliowego
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         120 g cukru
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         jajko
·         125 g zimnego masła
·         szczypta soli

Masa serowa (składniki w temp. pokojowej):
·         1 kg sera trzykrotnie zmielonego
·         200 g miękkiego masła
·         6 jajek
·         1,5 szklanki cukru pudru
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
·         łyżka mąki pszennej (czubata)

Ciasto- łączymy składniki suche- mąkę, sól,  kawę, proszek do pieczenia, cukier  i cukier waniliowy. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki- możemy również przygotować je dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc.
Masa serowa- miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąki i cały czas miksując naprzemiennie twaróg i jajka.
3/4 ciasta wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm (wysmarowana masłem i obsypana mąką). Wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto skubiemy na kawałki i układamy na wierzchu ciasta tworząc łatki. Sernik pieczemy 80-90 minut temp. 180 stopni (na ok. 20 minut przed wyjęciem z piekarnika będziecie zapewne musieli przykryć ciasto papierem do pieczenia, żeby wierzch ciasta zbytnio się nie przypiekł) . Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Schładzamy w lodówce. Smacznego!



2 komentarze:

  1. serniki to moje ulubione wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik? Cappuccino? Mmmmmm Brzmi i wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń