Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 23 lutego 2016

Szarlotka sypana -orzechowa



 Aromatyczna, z ogromną ilością jabłek i chrupiącą skorupką. Szarlotka idealna. Znaczący dodatek zmielonych orzechów to strzał w dziesiątkę. Orzechy włoskie nadają niepowtarzalnego smaku, a jednocześnie sprawiają, że deser jest zdecydowanie zdrowszy. Orzechy te to tzw. superfood. Są to produkty naturalne i nieprzetworzone, które wyjątkowo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Połączenie orzechów włoskich i jabłek w pysznym deserze to doskonały sposób na smakowite zadbanie o dobre samopoczucie naszego całego organizmu ;) .
Ciasto robi się bardzo prosto. Pamiętajcie jednak, aby zarówno warstwę sypką, jak też jabłka od razu rozkładać równomiernie po całej powierzchni- w przeciwnym wypadku będziecie mieli problem, żeby rozprowadzić je bez pomieszania poszczególnych warstw. Jeśli macie bardzo soczyste jabłka, należy odcisnąć je lekko z soku. Nie pozbawiajcie ich jednak całego płynu- jest on niezbędny, aby składniki suche utworzyły w trakcie pieczenia ciasto.

 Szarlotka sypana -orzechowa

 Składniki:
·         2 szklanki kaszy manny
·         1,5 szklanki mąki pszennej
·         200 g zmielonych orzechów włoskich
·         3 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1,5 szklanki cukru
Farsz:
·         3 kg jabłek
·         1/2 szklanki cukru- w zależności od słodyczy jabłek możemy dodać mniej lub więcej
·         łyżka cynamonu
·         200 g zimnego masła

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odciskamy z nadmiaru soku, doprawiamy cukrem i cynamonem.
W misce łączymy kaszę manną, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz orzechy włoskie. Formę o wymiarach 25 x 38 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Na dno wykładamy 1/3 składników sypkich, następnie połowę przygotowanych jabłek. Następnie kolejną 1/3 składników sypkich, pozostałe jabłka i pozostałą masę sypką. Na górze rozkładamy równomiernie wiórki masła. Pieczemy ok. 50-60 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
 
Superfood w Twojej kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz