Aromatyczna, z ogromną ilością jabłek i chrupiącą skorupką. Szarlotka idealna. Znaczący dodatek zmielonych orzechów to strzał w dziesiątkę. Orzechy włoskie nadają niepowtarzalnego smaku, a jednocześnie sprawiają, że deser jest zdecydowanie zdrowszy. Orzechy te to tzw. superfood. Są to produkty naturalne i nieprzetworzone, które wyjątkowo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Połączenie orzechów włoskich i jabłek w pysznym deserze to doskonały sposób na smakowite zadbanie o dobre samopoczucie naszego całego organizmu ;) .
Ciasto robi się bardzo prosto. Pamiętajcie jednak, aby zarówno warstwę sypką, jak też jabłka od razu rozkładać równomiernie po całej powierzchni- w przeciwnym wypadku będziecie mieli problem, żeby rozprowadzić je bez pomieszania poszczególnych warstw. Jeśli macie bardzo soczyste jabłka, należy odcisnąć je lekko z soku. Nie pozbawiajcie ich jednak całego płynu- jest on niezbędny, aby składniki suche utworzyły w trakcie pieczenia ciasto.
Ciasto robi się bardzo prosto. Pamiętajcie jednak, aby zarówno warstwę sypką, jak też jabłka od razu rozkładać równomiernie po całej powierzchni- w przeciwnym wypadku będziecie mieli problem, żeby rozprowadzić je bez pomieszania poszczególnych warstw. Jeśli macie bardzo soczyste jabłka, należy odcisnąć je lekko z soku. Nie pozbawiajcie ich jednak całego płynu- jest on niezbędny, aby składniki suche utworzyły w trakcie pieczenia ciasto.
Szarlotka sypana -orzechowa
Składniki:
·
1,5 szklanki mąki pszennej
·
200 g zmielonych orzechów włoskich
·
3 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1,5 szklanki cukru
Farsz:
·
3 kg jabłek
·
1/2 szklanki cukru- w zależności od słodyczy jabłek możemy dodać mniej lub więcej
·
łyżka cynamonu
·
200 g zimnego masła
Jabłka
obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odciskamy z nadmiaru
soku, doprawiamy cukrem i cynamonem.
W
misce łączymy kaszę manną, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz orzechy
włoskie. Formę o wymiarach 25 x 38 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Na
dno wykładamy 1/3 składników sypkich, następnie połowę przygotowanych jabłek.
Następnie kolejną 1/3 składników sypkich, pozostałe jabłka i pozostałą masę
sypką. Na górze rozkładamy równomiernie wiórki masła. Pieczemy ok. 50-60 minut,
temp. 180 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz