sobota, 5 marca 2016

Moskole- podhalańska tradycja

Zapraszam na błyskawiczne, pyszne i tradycyjne podhalańskie placki z gotowanych ziemniaków. Tanie, pożywne i smakowite. Uwielbiam zajadać je z wędzonym twarogiem.

Moskole- podhalańska tradycja

 Składniki: na ok. 14 średnich placków

·         700 g ziemniaków
·         ok. 1 i 3/4 szklanki mąki
·         3 łyżki kefiru
·         1/2 łyżeczki soli

Do podania:
·         wędzony twaróg solankowy

Ziemniaki gotujemy we wrzątku. Obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, kefir, doprawiamy solą i wyrabiamy na jednolite, zwarte i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy nieduże placki- urywamy kawałek nieco większy od orzecha włoskiego, formujemy kulkę i spłaszczamy. Smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami- polecam wędzony twaróg solankowy. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. już sobie robimy Korciu :) buziaki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego Gosiu i dużo zdrówka :)

      Usuń
  2. Zupełnie ich nie znam. A już na pewno nie pod tą nazwą. Chyba to musi być naprawdę dobre. Wygląda apetycznie! Super inspiracja i pomysł na smaczny posiłek. Pozdrowionka :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do przetestowania :) . Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Próbowałam ostatnio moskoli w Białce Tatrzańskiej i bardzo mi smakowały. Zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń