Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 3 kwietnia 2016

Babeczki herbaciane



 Szybkie, proste w przygotowaniu, tanie i eleganckie babeczki. Sprawdzą się zarówno jako deser do popołudniowej kawy czy herbaty, jak też jako słodkie śniadanie ;) .

 Babeczki herbaciane

 Składniki: (ok. 8 babeczek)
·         2 szklanki mąki pszennej
·         1 szklanka  cukru
·         100 g masła
·         1 szklanka mocnej herbaty cytrynowej
·         2 żółtka
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         skórka otarta z 1 cytryny
·         szczypta soli
Na lukier- sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze

Miękkie masło ucieramy z cukrem, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku,  przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli  oraz porcjami przestudzoną mocną herbatę. Pod koniec dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny.
Ciasto rozlewamy do foremek na babeczki- polecam silikonowe, ich nie musimy natłuszczać. Ciasto możemy rozlać również do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.  Pieczemy ok. 35 minut, temp. 190 stopni.  Dekorujemy cytrynowym lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny) oraz suszoną żurawiną. Smacznego! 


3 komentarze:

  1. Jaz tylko jadłam podobne, tyle, że typowe muffinki i o smaku zielonej herbaty. Super propozycja. Dekoracja na górze zachęca mnie do porwania Ci jednej :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale o jaka herbate cytrynowa chodzi? zwykla czarna z dodana cytrynka czy taka herbata teekanne z cytryna tez moze byc?

    OdpowiedzUsuń
  3. Można dodać dowolną ulubioną herbatę- nie musi być nawet cytrynowa. Ona zdeterminuje smak naszych babeczek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń