Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 21 maja 2016

Krajanka rabarbarowo-jabłkowo-bananowa

Krajanka rabarbarowo-jabłkowo-bananowa to kruche ciasto przełożone domową konfiturą. Idealne na piknik. Proste w przygotowaniu, mocno owocowe i pyszne. Polecam.

Krajanka rabarbarowo-jabłkowo-bananowa


Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  4 łyżki jogurtu
  •  2 żółtka
  • 250 g zimnego masła
  •  skórka z jednej cytryny



Z podanych składników wyrabiamy ciasto - łączymy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę z cytryny, dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz jogurt- wszystko dobrze wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej ciasto zagnieść dzień wcześniej). 

Nadzienie:

  •  duży słoik konfitury rabarbar-jabłko-banan- przepis tutaj
  • 2 łyżki bułki tartej
  •  jajko

Ciasto dzielimy na 2 części.  Jedną wałkujemy na kształt formy (24x35 cm, wyłożona papierem do pieczenia, posmarowana masłem i posypana mąką). Ciasto posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy konfiturę. Posypujemy je drugą łyżką bułki tartej.  Drugą część ciasta wałkujemy na kształt formy i wykrawamy małe ciasteczka w kształcie kwiatków. Układamy je ściśle na konfiturze.  Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody. Smarujemy nim ciasteczka ułożone na wierzchu ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg, ok. 50 minut. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!













1 komentarz:

  1. Smaki rabarbarowo - jabłuszkowe śmiało łącze. Z bananem nie próbowałam. Ale smakowicie wygląda takie smakowe trio w tej krajance. Pyyycha! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń