czwartek, 12 maja 2016

Rolada karpatkowa z waniliowym kremem i truskawkami

Rolada karpatkowa (czy jak wolicie rolada ptysiowa) to moja wariacja na temat klasycznej karpatki. Ciasto parzone tym razem rozprowadzamy na dużej powierzchni tak, by uzyskać jak największy płat ciasta. Dzięki temu uzyskamy bardzo dużą i podzielną roladę. Dzisiejszego karpatkowego zawijańca nadziałam mocno waniliowym kremem o pięknej żółtej barwie, uzyskanej dzięki dodatkowi znacznej ilości żółtek. A że tym wypiekiem chciałam otworzyć sezon truskawkowy, w roladzie nie mogło zabrakną naszych pysznych polskich truskawek (pierwszych w tym roku :) ) . Ciacho zasmakuje tym, którzy uwielbiają desery z dużą ilością kremu.


 Rolada karpatkowa z waniliowym kremem i truskawkami

 Składniki:

  •    ok. 160 ml wody (pół szklanki i ok. 2 łyżki)
  •   90 g masła
  • 3/4  szklanki mąki pszennej
  •   3 duże  jajka
  •   szczypta soli


Wodę zagotowujemy z masłem i solą, dodajemy mąkę- szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki, a mąka się zaparzyła. Kiedy masa będzie jednolita, lekko ją studzimy. Następnie miksujemy dodając po 1 jajku.   Ciasto rozprowadzamy na  blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia (posmarowanym masłem). Ciasto pieczemy ok. 25 minut, temp. 220 stopni. Placek studzimy.

Masa waniliowa:
  •  1 l mleka
  •   2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej - czubate
  •   4 łyżki mąki pszennej- czubate
  •   6 żółtek
  •    łyżka pasty waniliowej
  •  400 g miękkiego masła
  •    truskawki
1 szklankę mleka odkładamy, pozostałe zagotowujemy z cukrem. W odłożonej szklance mleka rozprowadzamy mąki, pastę waniliową oraz żółtka-masę przelewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem- budyń dodajemy porcjami po 1-2 łyżki.

Wystudzone  ciasto karpatkowe układamy wierzchnią częścią do dołu na czystej bawełnianej ściereczce. Wykładamy krem i równomiernie rozprowadzamy po roladzie. Truskawki przekrawamy na pół i układamy w 3-4 rzędach wzdłuż krótszego boku. Roladę zwijamy wzdłuż krótszego boku- pomocna będzie do tego  ściereczka, na której ułożyliśmy ciasto - i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem i truskawkami. Smacznego!

Ps. rolada wychodzi naprawdę sporych rozmiarów, jest podzielna i idealnie sprawdzi się na większych spotkaniach czy rodzinnych imprezach.







2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł ;) ślicznie i smakowicie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem dekoracji. Te serduszka z truskawek - bomba :) Sama rolada też wygląda bardzo zachęcająco i żałuję ogromnie, że nie mogę jej spróbować. Pozostaje mi tylko patrzeć i podziwiać :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń