wtorek, 24 maja 2016

Truskawkowe ciasto bez pieczenia na spodzie cappuccino

 Truskawkowe ciasto bez pieczenia to idealna propozycja na upalne dni, kiedy mamy nasze polskie słodkie truskawki. Nie musimy włączać piekarnika, wystarczy parę produktów i efektowny deser gotowy. Teksturę słodkiego spodu o smaku cappuccino wzbogacają ziarenka preparowanego ryżu. Słodycz tej warstwy przełamuje orzeźwiający smak masy truskawkowej. Pycha ;) .Może zrobicie takie dla swoich Mam z okazji ich święta? 26 maja lada dzień ;) .

 Truskawkowe ciasto bez pieczenia na spodzie cappuccino

 Masa czekoladowa:
  •   200 g masła
  •  3/4 szklanki cukru
  •  pól szklanki przegotowanej wody
  •  pół szklanki cappuccino waniliowego
  •  2,5 szklanki mleka w proszku 27%
  • pianki marshmallow 80 g
  • 1,5 szklanki ryżu preparowanego
W garnku topimy masło z cukrem i wodą. Dodajemy cappuccino i pianki - dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę, dodajemy ryż i ponownie mieszamy. Ciepłą masę wykładamy do formy wyłożonej folią/ papierem spożywczym i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 

Masa truskawkowa:

  •  1 kg   truskawek
  • 4  łyżki żelatyny + ok.  pół szklanki wody
  •  3/4 szklanki cukru pudru
  •  szklanka śmietany kremówki


Dekoracja:

  • szklanka śmietany kremówki + 1,5 łyżki cukru pudru + łyżeczka mleka w proszku
  •  500 g truskawek


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z cukrem , dodajemy tężejącą żelatynę i dobrze mieszamy. Śmietankę ubijamy na puszysto i delikatnie dodajemy do masy. Masę przekładamy na schłodzony spód. Placek wstawiamy do lodówki do stężenia. Dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną (schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier i mleko w proszku). Smacznego!





3 komentarze:

  1. Jest po prostu piękne :) Z chęcią bym się połakomiła. Takie delikatne, leciutkie. No i ta truskaweczka na wierzchu :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon truskawkowy dopiero co rozpoczęty, więc może jeszcze kiedyś przetestujesz przepis? ;) Polecam i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie. A na pewno lepiej smakuje :) Właśnie kupiłam około 2 kilogramów truskawek, już wiem na co przeznaczę część z nich :)

    OdpowiedzUsuń