poniedziałek, 2 maja 2016

Zdrowe gofry szpinakowe na oleju rzepakowym z konfiturą rabarbarowo-jabłkowo-bananową


  Nowy tydzień zaczynamy z dobrą energią. A jak dobra energia to zdrowe i pyszne jedzenie. Wiosenne gofry w pięknej zielonej barwie- na bazie zdrowego szpinaku i oleju rzepakowego to strzał w dziesiątkę.
Olej rzepakowy, którego użyłam do ciasta na gofry,  jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego staram się go dodawać do przygotowywanych posiłków - również tych na słodko. Idealnie sprawdza się w ciastach z dodatkiem warzyw, których jestem ogromną fanką. Dzięki takim deserom z łatwością możemy przemycić naszym dzieciom niezbędne w zbilansowanej diecie warzywa i witaminy. Dzisiejsze gofry są tego doskonałym przykładem:
  • z dodatkiem pełnoziarnistej mąki ryżowej, której to właśnie gofry zawdzięczają swoją chrupkość;
  •  bez mleka (co jest ważne dla osób na nie uczulone) - za to na mleczku kokosowym;
  •   bez cukru, w zastępstwie którego pojawia się jego zdrowa alternatywa-miód;
  •  aromatyzowane cytrynową skórką.
  Idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Podałam je z iście wiosenną konfiturą domową przygotowaną z sezonowego rabarbaru, jabłek i bananów. Polecam!

Ps. Jeśli boicie się dodatku szpinaku, to od razu rozwiewam Wasze obawy- w gotowych gofrach go nie czuć, daje jedynie piękny, intensywnie zielony kolor, no i oczywiście witaminy ;) .

 Zdrowe gofry szpinakowe na oleju rzepakowym z konfiturą rabarbarowo-jabłkowo-bananową


  Składniki (16 gofrów- trójkątów takich jak na zdjęciu) :

  • 1 jajko
  •   1 kopiasta szklanka mąki pszennej
  •  1 kopiasta szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
  •  szczypta soli
  • 450 g młodego świeżego szpinaku blanszowanego (waga po zblanszowaniu)  lub poza sezonem mrożonego (należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody)
  •  pół szklanki oleju rzepakowego + trochę do smarowania gofrownicy
  • pół szklanki miodu spadziowego
  •   1 szklanka mleczka kokosowego
  •   1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny

Łączymy suche składniki- mąki, sól, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. W oddzielnej misce łączymy jajko, mleczko kokosowe, olej, szpinak, miód.  Wszystko dokładnie blendujemy.  Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju rzepakowego, wykładamy po chochelce ciasta i pieczemy gofry- w zależności od rodzaju gofrownicy dostosowujemy czas pieczenia. Gofry powinny być z wierzchu rumiane i chrupiące, w środku puszyste. Podajemy z domową konfiturą rabarbarowo-jabłkowo-bananową. Smacznego!


Konfitura rabarbarowo-jabłkowo-bananowa 

Składniki: (na 3 małe słoiczki- po ok. 250 g)
  • 1 kg rabarbaru
  •  2 średnie banany (ok.350 g)
  •  1 kg  jabłek
  •  3/4 szklanki cukru

Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane jabłka i banany również kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż owoce się "rozpadną" i odparuje nadmiar soku- na małym ogniu nawet do 2 godzin.  Gorącą masę przekładamy do słoiczków. Dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia.




 






1 komentarz:

  1. Dla mnie to zupełna nowość. Jak żyję to takich gofrów nie jadłam. Ale szpinak już mi nie straszny, posmakował mi, więc czemu by nie spróbować. Gofry zawsze smakują :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń