Zapraszam na pyszny i zdrowy makaron pełnoziarnisty z pieczonymi warzywami i ziołowo-orzechowym sosem. Bazą sosu są świeże zioła, pistacje, słonecznik i olej rzepakowy. Olej ten jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie może zabraknąć go w naszych zdrowych codziennych posiłkach. Tak skomponowany posiłek to doskonały pomysł na wiosenny rodzinny obiad.
Spaghetti w zielonym sosie z pieczonymi warzywami i olejem rzepakowym
- pęczek zielonych szparagów
- 3 młode marchewki
- 3 duże ziemniaki
- średni bakłażan
- średnia cukinia
- kilka pomidorków koktajlowych
- olej rzepakowy
- sól
Warzywa
myjemy, marchewki i ziemniaki obieramy (młodych nie trzeba obierać). Od każdego
szparaga musimy odłamać zdrewniałą część. Marchewkę kroimy w cienkie słupki,
ziemniaki, cukinię i bakłażana w średnią kostkę. Wszystkie warzywa układamy na
blasze piekarnikowej. Skrapiamy olejem, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 40 minut.
Makaron:
- 6 łyżek pasty ziołowej*
- 400 g spaghetti pełnoziarnistego durum
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 10 łyżek wody spod gotowania makaronu
- 500 g pieczarek + olej rzepakowy do smażenia
- sól
- rukola
Pieczarki
obieramy i kroimy w plastry. Smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju
rzepakowego. Doprawiamy solą i pieprzem
Makaron
gotujemy al dente. Pastę ziołową rozrabiamy z olejem rzepakowym i wodą spod
gotowania makaronu. Dodajemy do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszamy. Do
makaronu dodajemy pieczarki i ponownie dokładnie mieszamy.
Na
talerz wykładamy porcję makaronu. Na makaronie porcję pieczonych warzy i świeżą
rukolę. Całość delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym. Smacznego!
- listki z 1 pęczka rzodkiewki
- 2 duże lub 4 mniejsze pęczki natki pietruszki
- doniczka bazylii
- 2 duże ząbki czosnku
- mały słoik (270 g) suszonych pomidorów w oleju
- 4 duże garście obranych pistacji
- 4 duże garście słonecznika
- ok. 4 łyżki octu balsamicznego
- olej rzepakowy do regulacji gęstości
- sól do smaku
Wszystkie
składniki wrzucamy do dobrego malaksera i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy
do smaku solą, olejem rzepakowym kontrolujemy gęstość pasty.
http://pokochajolejrzepakowy.eu/uwaga-konkurs-rozkwitnij-na-wiosne-z-olejem-rzepakowym
Jak ja dawno, ale to naprawdę dawno nie jadłam dobrego, smakowitego spaghetti. Bardzo żałuję ;) Super inspiracja smaków. Słonecznik, pistacje, bazylia - same przysmaki. Pycha! :) Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńMegly, może pora to zmienić ;) ? Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń