Placek drożdżowy (pełnoziarnisty orkiszowy) z indykiem, szparagami, kukurydzą i olejem rzepakowym
Ciasto:- 1 kopiasta szklanki mąki pszennej
- 1 kopiasta szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- szklanka letniej wody
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego + trochę do posmarowania ciasta
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i zalewamy ciepłą
wodą. Dokładnie rozprowadzamy. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego oraz drożdże
- wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno po
naciśnięciu palcem powrócić do swojego kształtu. Z wyrobionego ciasta formujemy
kulkę, lekko smarujemy olejem rzepakowym. Przykrywamy ściereczką
i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto możemy zagnieść nawet 5
godzin wcześniej i pozostawić w ciepłym
miejscu zawinięte w ściereczkę.
- puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- suszone oregano -ok. 3/4 łyżeczki
- suszona bazylia - . ok. 3/4 łyżeczki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
W rondelku o szerokim dnie podsmażamy na oleju rzepakowym pokrojony czosnek. Dodajemy pomidory z
puszki i całość smażymy aż odparuje
nadmiar płynu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Całość blenudjemy. W razie potrzeby jeszcze chwilę gotujemy.
Gęsty sos studzimy.
- ok. 1,2 kg mięsa mielonego - 1 kg z piersi indyka + 200 g boczku
- ok. 300 g kukurydzy- najlepsza świeżo ugotowana (waga samych ziaren po obraniu) ewentualnie możemy użyć z puszki (waga po odsączeniu z zalewy)
- 4 szalotki
- 1 młoda marchewka
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia i skropienia wierzchu placka
- 3 duże jajka
- kilka pomidorków koktajlowych
- pęczek zielonych szparagów
- rukola
- 50 g wędzonego sera żółtego
Mięso
z indyka i boczek mielimy. Zmielone mięso smażymy na dobrze rozgrzanym oleju
rzepakowym. Musimy odparować nadmiar płynu i uzyskać złociste kawałki mięsa.
Przysmażone mięso przekładamy do miski, a na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i dodajemy drobno posiekane szalotki i startą
na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażymy, aż warzywa się zrumienią i
dodajemy do mięsa. Do farszu dodajemy kukurydzę. Doprawiamy solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy. Do wystudzonego farszu dodajemy jajka i dokładnie
mieszamy.
Ciastem
wylepiamy posmarowaną olejem blachę piekarnikową. Placek smarujemy częścią sosu.
Wykładamy farsz. Układamy pomidorki koktajlowe przecięte na pół oraz szparagi
(również przecięte wzdłuż na pół). Całość skrapiamy delikatnie olejem
rzepakowym i posypujemy startym na tarce żółtym wędzonym serem. Placek pieczemy
ok. 25 minut, temp. 220 stopni termoobieg. Podajemy z sosem pomidorowym,
świeżymi pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Smacznego!
Placek drożdżowy z mocą wspaniałych dodatków. Czy może być coś smaczniejszego? Mój ulubiony drożdżowy wypiek podany w tak zacnym, smacznym towarzystwie :) Zdecydowanie jadłabym :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń